zondag 21 juni 2015

Leesverslag Koning van Katoren


Koning van Katoren

Nikki Valen 1A

Inleiding


Ik heb voor het boek Koning van Katoren gekozen omdat ik het een erg goed boek vind. Ik heb de vorige keer ook een boek van Jan Terlouw gekozen en die vond ik ook heel leuk. Jan Terlouw schrijft over eigentijdse problemen en dat trekt mij erg aan.

In mijn leesverslag ga ik het hebben over de zakelijke gegevens van het boek, de samenvatting, mijn mening en de verwerkingsopdrachten. Ik heb gekozen voor opdracht vier van de korte opdrachten en voor opdracht 5 van de lange verwerkingsopdrachten. Een krantenartikel en de twee hoofdpersonen laten corresponderen.

Hoofdstuk 1: zakelijke gegevens


Titel: Koning van Katoren
Auteur: Jan Terlouw
Aantal bladzijden: 168
Uitgeverij: Lemniscaat b.v.
Vestiging: Rotterdam
Jaar uitgave: 1998


Hoofdstuk 2: samenvatting


Stach is een jongen die geboren is op de dag dat de oude koning sterft. Zes ministers nemen de taak van de koning over, het regeren over Katoren. Ondertussen slaat bij Stach thuis het noodlot toe: de pas één dag oude Stach verliest in amper drie dagen zijn vader, die van een kerktoren valt, én zijn moeder, die de schok van de dood van Stachs vader niet overleeft. Maar gelukkig wil zijn oom Gervaas, die bediende is in het koninklijk paleis, hem adopteren. Als Stach 17 jaar is, heeft hij maar één droom: koning van Katoren worden. Na veel moeite kan hij een afspraak maken met een minister. Die gaat in op zijn voorstel. Stach moet 7 opdrachten vervullen; als die lukken wordt hij de nieuwe Koning van Katoren. Zijn eerste opdracht is de vogels van Decibel onschadelijk maken. Dat zijn vogels die ongeveer twee keer per week over het dorp Decibel vliegen. Er is iets speciaals aan die vogels. Ze schreeuwen, heel eigenaardig, allemaal op dezelfde toon. Van dat geschreeuw wordt je doof. Stach lost het uiteindelijk op door met een toongenerator en heel veel versterkers de stembanden van de vogels te laten knappen. Opdracht nummer twee is de granaatboom van Wapenfelt onschadelijk maken doordat hij de kruitfabriek laat sluiten. De derde opdracht is de draak van Smook. Hij verslaat hem door een lichtkogel af te schieten op de draak, maar daarvoor heeft hij de draak buskruit laten eten. De draak ontploft en Stach mag naar opdracht 4. Dat is het probleem van de schuifelende kerken van Uikumene. Ook dat brengt hij tot een goed eind doordat Stach ze alle 12 tegen elkaar aan laat schuifelen. Stach komt nu dus aan bij opdracht 5. Maar de ministers spelen een beetje vals en geven een extra opdracht: 4a. Stach moet van de kerktoren van de hoofdstad van Katoren afspringen. Helaas is dit dezelfde kerktoren waar zijn vader van de steiger is gevallen. Dit komt in de krant te staan en half Wiss brengt zijn hoofdkussen mee en gooien die op een stapel. Stach springt van de toren in de stapel en krijgt de volgende opdracht. De knobbelneuzen van Afzette-rije, die lost hij op door een goedkope zalf te maken. Uiteindelijk krijgt hij ook opdracht 6: het vernietigen van de tovenaar van Ekilibrië. Hij kreeg de tovenaar zover dat die in het vuur sprong en nooit meer terugkwam. Maar dan stuit hij op de allerlaatste opdracht: de stenen stoel van Stellingwoude. Hij moet er op gaan zitten, maar er is een probleem, als je dat doet, ga je dood. Er is maar één manier om niet te sterven en er toch op te gaan zitten. Je moet door zes hooggeplaatste personen op de stoel worden gezet. Stach vraagt hulp aan de zes burgemeesters van de vorige opdrachten. Hij neemt plaats op de stoel en er gebeurt niks. Hij wordt koning van Katoren!


Hoofdstuk 3: mijn mening


Koning van Katoren is een heel erg leuk boek omdat het mij nieuwsgierig maakt.
Er komt elke keer weer een nieuwe opdracht, dan ben je benieuwd naar: wat de opdracht is, hoe het daar is, wat er allemaal gaat gebeuren en hoe het afloopt. Ook ben je vanaf het begin al nieuwsgierig naar het einde. Wordt hij wel koning? Dat is de vraag die je de hele tijd dat je leest bezighoudt.
Het is heel leuk om een boek te lezen dat op deze manier is geschreven want zo blijft het spannend tot het einde. Je hebt namelijk ook boeken die op de derde bladzijde de afloop al vertellen, dan is er niks meer aan.
(115)


Het boek laat me ook meeleven. Jan Terlouw schrijft zijn boeken zodanig dat je alles voor je ziet. Je verplaatst je helemaal in Stach. Je krijgt bij alles een beeld en zo wordt het verhaal veel realistischer en maak je het ook een beetje van jezelf. Je ziet bijvoorbeeld voor je hoe de granaatappelboom van Wapenfelt eruit ziet. Ik maak er altijd een beetje een stripplaatje van. En ik voel ook alles wat Stach voelt, als hij verdrietig is, of juist blij. Bij het stukje waar hij koning werd kwamen er zelfs tranen in mijn ogen! Ik vind het fijn als boeken op deze manier geschreven zijn en ik vind het ook heel knap dat een schrijver dat kan.
(119)


Over het algemeen is het verhaal wel realistisch. Bijvoorbeeld de beschrijving van zijn familie, zijn vrienden, de leefomgeving en zijn gevoelens. Op sommige punten is het boek echter wel wat onrealistisch met name bij de opdrachten. Zoals bij de opdracht over de draak van Smook en de tovenaar van Ekilibrië. Ook kan het in deze wereld bijvoorbeeld niet voorkomen dat er muggen zijn die een paddenstoelneus kunnen veroorzaken.
(67)


Het opvallendste fragment:




Met name het middelste stukje van de pagina vind ik het opvallendste fragment omdat dit het begin is van het verhaal; door deze droom vindt Gervaas dat Stach koning moet worden. Hij was anders misschien nooit op het idee gekomen.
Gervaas werd versterkt in zijn idee omdat Stach op dezelfde avond geboren was, als dat de koning was overleden. Ook kon ik mij het beste in deze droom verplaatsen (ik zag het helemaal voor me). Daardoor bleef het hangen.


Hoofdstuk 4: de verwerkingsopdrachten

Korte verwerkingsopdracht: 4, nieuwsbericht


Katoren in druk.nl

Stach springt van de St.Aloïsius
Nikki Valen

Katoren
De ministers van Katoren hebben besloten dat de 17-jarige Stach een opdracht 4a krijgt. De opdracht luidt: Spring van de St.Aloïsius. Nadat Stach het ministerie uitkwam vroegen wij meteen naar de opdracht. Met een somber gezicht vertelde hij dat hij van de St.Aloïsius moet springen. Stach weet nog niet hoe hij het moet gaan doen en of hij het wel moet doen. Maar wij hebben een oplossing: Katoren in druk vraagt aan u allen om vrijdag 19 juli naar Wiss te komen en een kussen mee te nemen. Als iedereen die kussens dan op een grote stapel legt kan Stach erin springen en mag hij naar zijn volgende opdracht.


Lange verwerkingsopdracht: 5, correspondentie tussen de 2 hoofdpersonen

Er is eigenlijk maar 1 hoofdpersoon en dat is Stach, de rest zijn bijpersonen. Daarom heb ik ervoor gekozen om Stach met Kim te laten corresponderen. Ze is geen hoofdpersoon maar dit was naar mijn idee de beste persoon.
 

Brief 1 van Kim:



Lieve Stach,

Sinds ik je heb ontmoet in Wapenfelt kan ik je maar niet meer uit mijn hoofd zetten, toen ik je zag wist ik meteen dat ik me goed voel bij jou. 

Ik vind het echt heel moedig van je dat je tegen de ministers op durft te komen. Ik vind het niet kunnen dat ze je 7 bijna onmogelijke opdrachten hebben gegeven. Ze hadden je gewoon meteen Koning moeten maken. Maar gelukkig ben je een slimme knul en geef je niet zomaar op. 
Hoe je de granaatappelboom in Wapenfelt hebt omgehakt is gewoon waanzinnig!
Het was echt superslim van je om de kruitfabriek te laten sluiten, waardoor de appels weer appels werden en geen granaten meer waren. Heel Wapenfelt is je dankbaar. Het is alleen wel jammer dat je gewond raakte. Gaat het trouwens al beter met je? Van de boom hebben we een groot vredesvuur gemaakt, heel Wapenfelt danste en zong rondom het vuur. We hebben ook meteen de cirkel van een kilometer rondom de boom verwijderd en de grond bestraat. Zonder jou hadden we die stomme boom nu nog steeds gehad. 

Nou ja, genoeg over mij, ik wens je veel succes met de andere opdrachten en hoop dat je terug schrijft.


Groetjes,

Kim ♥







Brief 2 van Stach:

Lieve Kim,

Bedankt voor je brief. Het gaat al veel beter met me. De wond is goed genezen.
Fijn dat heel Wapenfelt zo blij en vrolijk is, verder gaat het goed met de opdrachten.
Maar die ministers hebben het me geflikt om me een opdracht 4a te geven! 
De opdracht is: Spring van de St.Aloïsius. Dat is dezelfde kerktoren als waar mijn vader vanaf is gevallen!
Ik weet echt niet hoe ik het moet gaan doen en ik pieker me helemaal suf. Een parachute werkt niet, daarvoor heb ik te weinig tijd. En ik kan ook niks anders verzinnen. Heb jij misschien een idee?
Hoe gaat het trouwens met je vader? Vult hij nog steeds zakken vuurwerk voor als ik later koning ben?
Wil je trouwens je vader nogmaals bedanken voor alle hulp bij het omhakken van de boom. En wil je je moeder bedanken voor alle zorg voor mij?

Groetjes,
Stach

P.s. Ik voelde me ook meteen heel goed bij jou.



Brief 3 van Kim:


Lieve Stach,

Ik ben erg opgelucht dat het beter gaat en dat de wond goed genezen is. 
Ik heb mijn ouders bedankt en ze waardeerden het heel erg. Ik moest trouwens de groeten aan je doen.
Het is echt heel stom dat die ministers je een opdracht 4a hebben gegeven. Maar geef niet zomaar op, die ministers willen dat je stopt zodat je geen koning kan worden. Dat is me nu ook wel duidelijk. Maar ik weet zeker dat je het kunt, je hebt tenslotte al 4 opdrachten doorstaan. Je hebt zelfs de Granaatappelboom van Wapenfelt omgehakt. Iets wat een heel bataljon niet lukte!
Mijn vader maakt trouwens nog steeds vuurwerk, hij gelooft er echt in dat het je gaat lukken. 
Als je ergens hulp bij nodig hebt moet je maar schrijven. 
Ik kan niet wachten je weer te zien.

Groetjes,
Kim




Bronvermelding

Boek:
Titel: Koning van Katoren
Auteur: Jan Terlouw
Aantal bladzijden: 168
Uitgeverij: Lemniscaat b.v.
Vestiging: Rotterdam
Jaar uitgave: 1998
Druk: 52

Voor de samenvatting:
www.scholieren.nl

Samenvatting is bewerkt door mij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten